Als uw huisarts bij u COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease)heeft vastgesteld, kunt u aangemeld worden voor deelname in de COPD Zorggroep HRZu. Zorgverleners van de HRZu begeleiden u bij deze chronische aandoening.
COPD is een longaandoening. Mensen met COPD kunnen bij voortduring klachten hebben van hoesten en/of kortademigheid. In de longen zitten kleine ontstekingen of beschadigingen. De klachten kunnen wisselen van lichte mate, waarbij weinig of geen hinder wordt ondervonden tot een zeer ernstige mate, waarbij zelfs bewegen in huis als zwaar wordt ervaren.
COPD is een chronische aandoening. Het gaat nooit helemaal over. De behandeling is er op gericht uw leven met COPD zo prettig mogelijk te maken. Een gezonde leefstijl kan het verloop van de ziekte positief beïnvloeden.
De zorggroep is een groep zorgverleners zoals huisartsen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, fysiotherapeuten en longverpleegkundigen. Zij werken nauw met elkaar samen om u beter te helpen en te ondersteunen bij uw COPD.
In Nederland zijn meer dan honderd zorggroepen actief. Ook het Ministerie van VWS en de zorgverzekeraars staan achter deze vorm van zorgverlening. Sinds 2013 coördineert de zorggroep HRZu de zorg voor mensen met COPD. Of uw huisarts deel uit maakt van deze zorggroep, kunt u navragen bij uw huisarts.
Bij COPD heeft u langdurig advies nodig van verschillende zorgverleners. Daarom maken zij in de zorggroep goede afspraken met elkaar en met u. De optelsom van de samenwerkingsafspraken tussen zorgverleners noemen wij een zorgprogramma. In dat programma liggen de afspraken vast voor COPD patiënten. Centraal in het zorgprogramma staat het leren omgaan met uw aandoening; u wordt goed geïnformeerd over COPD, over de behandeling daarvan en over uw eigen rol daar in. Belangrijk zijn de regelmatige controles. Daardoor krijgt u een hogere kwaliteit van zorg.
De controle en begeleiding spreekt u af met uw vaste zorgverlener. Hieronder een richtlijn van wat u kunt verwachten.
Over het algemeen zal de praktijkondersteuner voor u het vaste aanspreekpunt zijn. Buiten openingstijden van de huisartspraktijk belt u met de huisartspost Zutphen (0900 200 9000).
De zorggroep en de betrokken behandelaars (ook diëtist) hebben met de zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de betaling van het zorgprogramma.
Kosten voor medicijnen en laboratoriumonderzoek vallen buiten deze afspraak. Zij worden directin rekening gebracht bij uw zorgverzekering.Voor de vergoeding van de fysiotherapeut verwijzen wij u naar uw (aanvullende) zorgverzekering.
Wij willen natuurlijk dat u tevreden bent over uw behandeling en dat u zich prettig voelt bij uw zorgverleners. Mocht dat niet zo zijn, aarzelt u dan niet en laat dit weten aan de zorgverlener en/of de eindverantwoordelijke huisarts. Blijft uw klacht bestaan? Maak dan gebruik van de klachtenprocedure van Klachtencommissie Huisartsen Stedendriehoek. Klik hier voor de website.
Het doel van zorgprogramma’s is goede zorg leveren. Om na een periode te checken of dit gelukt is, verzamelen we gegevens.
Deze worden gebruikt:
Het verzamelen van gegevens gebeurt zorgvuldig en volgens de geldende privacywetten en –regels.
Binnen het zorgprogramma worden de contacten met uw zorgverleners in een registratiesysteem vastgelegd, waarmee ook onderlinge communicatie tussen zorgverleners mogelijk is. Uiteraard worden gegevens alleen met uw toestemming gedeeld tussen zorgverleners waar u onder behandeling bent. U kunt zelf ook via uw huisarts inzage krijgen in deze gegevens.
Heeft u toch bezwaar tegen het gebruik van uw gegevens? Meld het uw huisarts.
Voor meer informatie over COPD kijkt u op: www.longfonds.nl